Čipy, byznys a investice

Investice

Kdybych měl na první dobrou určit téma, které by nemělo být mediální hvězdou, možná by mně napadlo odvětví polovodičů, chcete-li čipů. To jsou ty malá udělátka, co se nacházejí v mobilech, v autech a tak různě.  Informaci o tom, že je jich teď nedostatek, ví asi každý. Otevřete ledničku a šup, chybí čipy.

Někdo mě sháněl?

Jak se to takhle může vůbec stát? Stal za tím Covid, samozřejmě. Na jedné straně zvýšený apetit lidí utrácet za elektroniku. Znáte to, různé home office, Netflixy,…Vznikla nějaká potřeba a tu se v daný okamžik nepodařilo uspokojit. Dost špatně dopadly automobilky. Ty z obavy z poklesu poptávky po nákupu nových aut snížily nebo dokonce zrušily objednávky čipů. Jak ale víme, tato krize nebyla o nedostatku peněz, ale o zamezení mobility lidí. A kupodivu žádné velké snížení poptávky po nákupu vozidel nepřišlo. Automobilky začaly narychlo objednávat čipy ale pozor, ty nejsou. A hned tak nebudou.

Výrobci čipů totiž dokázaly pokrýt odbyt jinde. Koláč výroby čipů je pak rozdělen jasně. Cca ¾ jdou na elektroniku a do automobilového průmyslu jen cca 10%+. A upřímně řečeno, tak automobilek na cenu čipů tomu také nepřispívá.

To je v kostce a zjednodušeně – popsán současný stav s nedostatkem čipů. Co z toho ale vyplývá? Kromě toho tedy, že si na výrobu nového auta kvůli nedostatku čipů počkáte třeba půl roku a více? Investiční příležitost. Segment čipů je z tohoto hlediska dosti zajímavý. Dá se rozdělit na tři kategorie. Za prvé, výrobci linek, které vyrábí čipy. Za druhé, výrobci a zároveň prodejci čipů. A za třetí prodejci čipů.

Běžci na trati

Hlavní hráči výrobců linek  jsou tři. ASML, Applied Materials a Lam Research. Asi nejzajímavější je, že společnost ASML je z Nizozemí, čili jde o evropskou firmu. A to je v segmentu technologií celkem unikátní věc. Většina technologických firem je buď z USA nebo Asie.

Druhou skupinu tvoří výrobci čipů a raději ještě jednou zdůrazním to výrobci. Samsung z jižní Koreji,  americký Intel, taiwanský TSMC a další.

Třetí skupinu tvoří prodejci čipů, sami je nevyrábějí, ale nechávají si je vyrábět. A pak je samozřejmě prodávají. Lídry jsou americké společnosti Qualcomm , Broadcom nebo NVIDIA. Tuto trojici pak doplňuje tchajwanská společnost MediaTek.

A co dál?

Pokud jsme si vydefinovali celý trh, nyní se můžeme podívat na to, kde se může skrývat investiční potenciál. Výše uvedené firmy jsou samozřejmě každá v jiné fázi jak vývoje, tak hodnoty  podílu na trhu tak i oceněné tržní kapitalizace.

Obecně se dá říci, že investováním odvětví v segmentu čipů a zmiňovaných firem se nedá moc zkazit. Poptávka je vysoká a do budoucna se asi moc snižovat nebude. Hodně se do tohoto segmentu bude chtít dostat Čína, která zatím hodně ztrácí. A dominovat bude chtít rozhodně i USA. Na druhou stranu je otázka, co může do budoucnosti přinést rozvoj kvantových počítačů.

Pokud si vezmeme první skupinu – výrobce linek, nejlépe se může jevit společnost ASML. Výhled na rok 2021 cílí na tržby mezi 3,9 mld. EUR – 4,1 mld EUR a provozní zisk okolo 1,2 mld. EUR. Firma dále uvažuje o dalším rozšíření výroby, takže potenciál je velký. Aktuální cena akcie je okolo 684 dolarů, otázkou zůstává, kam až dále se může dostat.

Pokud se podíváme do dalších dvou skupin, pak nebudeme řešit ani Samsung, nebo NVIDIA, ale podíváme se trochu na Intel.

Aktuálně se obchoduje za 56 dolarů za akcii a společnost je hodnocena jako sice velký hráč, ale poslední pár let spíše přešlapuje na místě. Někteří by mohli dokonce říci, že  běží s jazykem na vestě za odjíždějícím vlakem.

Na počátku tohoto roku došlo ke změně CEO. Pat Gelsinger v únoru nahradil dosavadního generálního ředitele Boba Swana. Velkou zprávou bylo oznámení, že Intel neruší svoji výrobu. Nejenom to, dokonce nabízí kapacitu pro ostatní zájemce o výrobu. Do roku 2024 chce postavit dvě nové výrobní linky s celkovou investicí okolo 20 mld. dolarů.

Intel musí zabrat. Konkurence už pracuje na procesu 5nm (měření transistorů), kdežto Intel sotva opravil proces 10 nm, tak posunul výrobu generaci 7nm na další rok.

Intel se každopádně tlačí do pozice bezpečného dodavatele čipů pro západní svět, míněno tím USA a EU. Spoléhat se přeci jenom na asijskou dominanci (korejský Samsung snad ještě ok) ale s nevyzpytatelným Tchajwanem (TSMC) nemusí být pro všechny dostačující. V dubnu tohoto roku se CEO Intelu sešel (společně s představiteli klíčových amerických společností) s prezidentem Bidenem. Ten přislíbil štědrou finanční podporu do segmentu výroby polovodičů. A s tímto větrem v zádech by se Intel mohl opět rozjet.

 

Ondřej Kučera, 23.6.2021, Zlín

 

Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování článku jsem  vycházel z veřejně dostupných zdrojů, které jsou uvedeny pod textem.

Photo by Jason Jarrach on Unsplash

Zdroje:

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-13/korea-unveils-450-billion-push-to-seize-global-chipmaking-crown

https://www.cnbc.com/2021/05/07/chip-shortage-is-starting-to-have-major-real-world-consequences.html

https://www.cnbc.com/2021/05/12/the-global-chip-shortage-could-last-until-2023-.html

https://finlord.cz/2020/12/nejvetsi-vyrobci-polovodicu-svete/

https://www.auto.cz/co-vsechno-zpusobily-chybejici-cipy-odstavena-auta-stojici-vyroba-osekana-vybava-139217

https://www.emovio.cz/2021/04/30/rozjede-se-zabrzdeny-mooruv-zakon/

https://www.fool.com/investing/2020/12/06/why-applied-materials-lam-research-and-asml-holdin/

https://connect.zive.cz/clanky/10-nejvetsich-vyrobcu-cipu-na-svete-cinskou-firmu-mezi-nimi-nenajdete/sc-320-a-199682/default.aspx#part=8

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4588326/asml-neprestava-prekvapovat-a-zlepsuje-vyhled-komentar-analytika.html

http://www.ddworld.cz/aktuality/procesory-cpu/sef-intelu-konci-problemy-intelu-jsou-velke.-novym-reditelem-se-stane-zajimava-osobnost-2.html

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/intel-pat-gelsinger-nedostatek-cipu-cip-elektronika-automobily_2105311018_tzr

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2021-04-07/there-are-some-issues-with-intel-s-new-business-model

https://siliconangle.com/2021/03/27/china-challenge-intel-strategic-fail/

https://computerworld.cz/hardware/do-cela-intelu-nastupuje-jeho-nekdejsi-technicky-reditel-56575

https://www.cnews.cz/intel-unleashed-plany-vlastni-tovarny-foundry-services-licencovani-x86-7nm-cpu-cipletova/

 

  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr článků?