Jak na firemní hypotéku s investičním záměrem?

27.5.2020

Jednoduchá otázka. Vyplatí se nákup investičního bytu? Jednoduchá odpověď……Hezké čtení.

Jednoduchá otázka. Vyplatí se nákup investičního bytu? Jednoduchá odpověď. Nevím. A tím bychom to mohli pro dnešek ukončit. Ale neukončíme, jak už to tak v životě bývá, na máloco existuje jednoduchá odpověď.

V současné době je to s byznysem s investičními byty jako s jakýmkoliv jiným byznysem. Je tady, nějak to funguje a nějak to fungovat bude. Už z názvu vyplývá, že jde o investici. A jako taková z podstaty věci má vydělávat. Ten, kdo prodává rohlíky, potřebuje někoho, kdo si je koupí. A protože mu chutnají, tak si je koupí znovu. Ten, kdo pronajímá byt, potřebuje nájemníka, který mu bude za pronájem platit.

A tady stojíme u rozcestí. Máme dvě cedule, které nám ukazují směr. Doleva je krátkodobý nájem bytu a doprava je dlouhodobý pronájem  bytu. Ještě donedávna platilo, že krátkodobý pronájem bytu generuje vyšší zisk a nízké riziko ztráty. Takhle, u krátkodobých pronájmů se bavíme samozřejmě o Praze (ale nejenom). Tam nebyl problém na víkend pronajmout i garáž se spacákem. Ale život přináší překvapení. Ze dne na den skončil příval turistů a najednou nastal problém byty zaplnit. Majitelé bytů, různě motivovaní, buď začali okamžitě nabízet byty v centru na delší pronájmy (rozuměj měřeno v měsících). Potřebovali totiž zamezit větším, či menším ztrátám.

Každý, kdo si chce pořídit investiční byt, má připravenou finanční rozvahu. Pro zjednodušení se bavme o tom, že si na byt půjčí. Nemá na to hotovost. Použije finanční páky. V plánu pak počítá s tím, že měsíčně za pronájem bytu bude inkasovat 30 000 – 40 000 Kč (a více). Proč tolik? Protože to takto až do včerejšího dne vydělávalo a nebyl důvod předpokládat, že nebude i dále. Pak ovšem za měsíc dorazí na účet čistá nula. Investor musí přehodnotit plán. Krátkodobý pronájem se změní na dlouhodobý. Ta čísla jsou už ovšem trochu jiná. Pořád to ještě něco vydělává. Ale ne už tolik.

Základní investiční pravidlo říká, že zhodnocení z minulosti nejsou určující pro ty budoucí. Čáry v grafech, které rostou nahoru, mohou také zamířit dolů. Což se i stalo. Každý, kdo Vám teď říká, že s tímto se musí počítat, tak s tímto rozhodně nepočítal.

Nicméně se vracím opět na začátek. Vyplatí se aktuálně nákup investičního bytu? Pokud si stanovíte rozumnou finanční rozvahu, musíte v něm zohlednit stávající situaci. Investiční byt má stále svoje místo v možnostech, jak hodnotit svoje peníze. I ty peníze, které nemám, čili za využití finanční páky. Tou je v tomto případě hypotéka.

Firemní hypotéka pak znamená, že jde o finanční produkt pro právnické osoby. Typicky pro eseróčka a akciovky. Je určena pro nákup bytu s investičním záměrem byt dále pronajímat. Na trhu jsou možnosti firemní hypotéky jak pro zavedené firmy, tak i pro firmy nově vzniklé.

Pokud Vás zajímají podmínky firemní hypotéky, nebo investice obecně, obraťte se na mě, sdělím Vám podrobnosti.

 

Nemusí pršet, stačí když kape.

 

Ondřej Kučera, finance.

730 581 047

ondrej.kucera@ktsfinancepremium.cz

https://www.linkedin.com/in/ond%C5%99ej-ku%C4%8Dera-171102b1/

 

  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr novinek?