Sdílení autopojištění

Autopojištění

Co přinese spojení pojišťovny Metromile platformy pro sdílení automobilů Turo? Car- sharing už je poměrně zavedenou sdílenou službou i u nás, tedy Turo určitě nemůžeme považovat za nic převratného. Nicméně u pojišťovny Metromile je to trochu jiná káva.

Jedná se totiž o auto – pojišťovnu, u které platíte přesně dle ujetých kilometrů. Správně řečeno, je to jedna část pojistného, druhou tvoří pevná složka. Ostatně pojišťovna se označuje jako pay-per-mile insurance company. U nás nejde úplně o neznámou věc, pojišťovna Allianz už nějakou dobu sjednává autopojištění Jezdím málo, platím málo. Nejedná se ale o účtování za přesně ujeté kilometry, ale stanovení odhadu v ujetých kilometrech a případného doúčtování ke konci pojistného období. Metromile je klasickým případem insurtechu, pojištění se dá sjednat pouze elektronicky, ideálně v mobilní aplikaci, platí se měsíčně.

A tato pojišťovna spojila své síly s car – sharing platformou Turo. Nová služba je založena na principu Metromile, tedy platba za ujeté kilometry. U sdílených automobilů ale existují dva subjekty, které vozidlo využívají. Majitel a nájemce. Díky nové službě ale zaplatíte jako majitel vozidla pouze ty kilometry, co najezdíte sám.

Tyto ujeté kilometry počítá přístroj Metromile Pulse, který se zapojuje do vozidla. Metromile následně vyhodnotí na základě dat z kalendáře Pulse a Turo nájemce přesně ujeté kilometry majitele a nájemce. A ty jsou poté rozúčtovány zvlášť, nájemce hradí v rámci využívání platformy Turo.

Tuto službu můžete aktuálně využít pouze v USA a to jen ve státě Illinois, následně se plánuje rozšíření po celé Kalifornii, Washingtonu, Oregonu, Virginii, New Jersey, Arizoně a Pensylvánii.

 

Ondřej Kučera

Zdroje:

https://www.metromile.com/blog/metromile-and-turo-are-teaming-up-to-redefine-auto-insurance/

https://turo.com/

https://www.allianz.cz/kilometry/

https://www.dig-in.com/news/metromile-partners-with-turo-to-help-car-sharers-manage-insurance-costs

  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr článků?