V čem je rozdíl mezi pojištěním našinců a cizinců?

Životní pojištění AXA - kovářova kobyla

4.12.2017 – 10.12.2017

Pěkné pondělí. Nosí kovářova kobyla sněhule? Je horší chřipka nebo srážka na sjezdovce s lyžařem? Mít chřipku a srazit se při tom s lyžařem. Nové technologie nás posouvají o kus kupředu, a přitom se ani nemusíme pohybovat………Příjemné čtení.

  • Tak jak je to s tím životním pojištění, teda? Je lepší se pojistit na drobné úrazy a krátkodobé výpadky příjmu, nebo ty dlouhodobější? Jasno v tom má Filip Bartoš, vedoucí úseku externího prodeje AXA v České republice. A chodí kovářova kobyla bosa nebo v botech?
  • A teď trochu drsněji, ale je to nutné, říkáme to tady každému. Zlomené ruce, přetrhané vazy v koleni, různé pohmožděniny, ale i chřipka nebo srážka s lyžařem. Pokud se někdo rozhodne odjet na hory do zahraničí a vůbec se nepojistit, pak si neuvědomuje, že náklady, které by mohl platit, nejsou vůbec malé. Lidé navíc často podceňují pojištění odpovědnosti. U odpovědnosti za způsobené škody, především při srážce lyžařů, pak může jít až o statisícové částky. Pojišťovna Allianz si spočítala, že mezi nejčastější zimní úrazy patří poranění horních končetin (průměrně v přepočtu za 24.700 Kč). Dále poranění měkkých tkání kolene (cca 23.500 Kč) a pohmožděniny a odřeniny (cca 11.000 Kč). Jde ale pouze o průměrné náklady za ošetření. Ceny urgentních ortopedických operací se pohybují kolem 10.000 EUR. Takže tak.Pojištění cizinců Allianz
  • Pojištění proti kybernetickým rizikům je značně horké, dalo by se dokonce říci až ožehavé téma. Jak řešit prevenci se dozvíte od v následujícím stripu (neplést se striptýzem).
  • Mýty. To je prý to, co nás brzdí. Zatěžují totiž pojištění profesní odpovědnosti administrátorů a uplatnění škod vzniklých při zadávání veřejné zakázky. Škoda, která může zadavateli vzniknout v souvislosti se zadáváním veřejné zakázky (VZ), obvykle spočívá v pokutě za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ). Tato pokuta může dosahovat výše až deseti procent z ceny VZ nebo až 20 milionů korun, nelze-li cenu zjistit.Velmi bolestné škody v řádech až milionů korun mohou zadavatelům vzniknout taktéž u VZ spolufinancovaných z evropských fondů. Od zadavatelů je proto nanejvýš zodpovědné, pokud v rámci podmínek, na základě kterých vybírají administrátora pro danou zakázku, stanoví požadavky na pojištění profesní odpovědnosti administrátora. Problém může nastat ve stanovení správného limitu a pak také v rozsahu a prokázání viny pojištěného. Jak říkám, pozor na mýty….
  • Co myslíte, že mimo jiné, trápí cizince, kteří u nás žijí déle než rok a nejsou tedy klasickými turisty? Ano, je to výslovnost písmenek r a ř. A kromě toho je to i pojištění. Těm, kteří patří mezi tzv. expaty, tedy zahraniční odborníky, dočasně žijící v naší zemi, vyšla vstříc pojišťovna Allianz. Ve svých řadách má totiž cizince, zvládající pojišťovnictví v angličtině, ale také v němčině, ruštině, španělštině, rumunštině nebo srbochorvatštině. S lidmi, kteří nemluví česky, tak dokáží nejenom uzavírat pojistky, ale současně jim pomáhají při řešení pojistných událostí nebo vysvětlují často složitou pojišťováckou terminologii. V současnosti už jich má přes tisícovku a jejich počet stále roste. Zase jsme o krok dál…
  • Oblečená, neoblečená. Dar, nedar. Stojím, přesto jedu. Ano,  technika jde mílovými (nebo chcete-li to mít přesněji tak kilometrovými) kroky kupředu.  Devítimilionovou škodu způsobil požár libereckého autoservisu, který způsobila závada na elektroinstalaci nákladního auta, odstaveného v garáži. Pojišťovna odmítla vyplatit odškodné, protože auto nebylo v provozu a povinné ručení se na tento případ proto nevztahuje. Zapravdu jí dali i soudy. Verdikt ale zvrátil Nejvyšší soud, podle něhož jsou auta stále dokonalejší a pokud nějaká technická součástka zdánlivě mimo provoz způsobí škodu, vztahuje se i na to pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Takže tak.

A pro dnešek je to vše. Aktuální informace můžete sledovat také na našem FB a TWITTERU. Přejeme příjemný týden, bez pojistných událostí!

  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr novinek?