Samoříditelný vůz… A co dál?

lego

Jak to bude s povinným ručením u samořiditelných vozů? Nevím. Ale s kolegy už jsme se pro jistotu začali poohlížet po nové práci.

Nadsázka nebo realita?

Může vůbec nastat situace, že by už po silnicích jezdila pouze samoříditelná auta? Zřejmě ano, technická vyspělost se vyvíjí každým dnem. Médii na začátku měsíce probleskla informace o tom, že se automobilka BMW spojuje s Intelem a Mobileye a do 5 let chtějí začít vyrábět robotická auta.

Nejde při tom o úplnou novinku, od loňského roku jezdí po silnicích v Americe samořízená vozidla od společností Google (technologie autonomního řízení, aktuálně spolupracuje s Fiatem), nebo Tesla (ta využívá tzv. autopilot, což je kombinace adaptivního tempomatu a systému udržování jízdního pruhu, podobný systém využívá např. i Volvo a další…).

Výsledkem má být zvýšená bezpečnost silničního provozu a dejme tomu, že i nulová nehodovost. Pak by teoreticky bylo zbytečné platit povinné ručení na vozidla, nebylo by za co vyplácet. Sjednávalo by se pouze havarijní pojištění, to by se ale muselo přejmenovat, riziko havárie by zmizelo, zůstala by pouze živelní rizika, nebo rizika odcizení a střet s hlodavci.

Tolik předpověď z teoretické roviny. Aktuální situace je prozatím trochu jiná, loni byla zaznamenána první nehoda samořiditelného vozu Google s autobusem, v květnu tohoto roku bylo dokonce zahájeno vyšetřování první smrtelné havárie, když při nehodě umřel člověk v samořízeném vozidle Tesla Motors. Vůz se na křižovatce střetl s kamionem, který odbočil do leva, na což autopilot nestačil zareagovat a nezačal brzdit.

Nadále nás najdete u nás v kanceláři

Co říci závěrem. S kolegy nás i nadále najdete u nás v kanceláři, novou práci si prozatím nehledáme. A jak to bude za 5 let, si povíme za 5 let. Nicméně budoucí pokrok zastavit nelze, což jsme nepochybně mohli zaznamenat mnohokrát v minulosti. Ať už šlo o 19. století, jinak také přezdívané stoletím páry, nebo novou éru chytání Pokémonů (o nich snad někdy příště).

Škodným událostem zmar!



  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr článků?