Nebezpečný jih Francie?

volkswagen

První červnový víkend způsobila tato zpráva mediální pozdvižení. V sobotu večer zaútočil na český autobus ve Francii střelnou zbraní neznámý útočník, následně došlo ke zranění několika osob. Každého jako první napadl teroristický útok, ten byl ovšem vzápětí vyvrácen, útok pachatele nebyl doposud objasněn.

 

Útok jako z filmu

Motiv střelce je prozatím neznámý, a pokud pomineme teorie několika investigativně konspiračních jedinců, že šlo o cvičný nácvik teroristů na přejezdy fanoušků fotbalového EURA, celá věc je krajně prapodivná.

Z našeho pohledu se nyní odkloňme od vyšetřování pachatele, to nechme na specialistech ze Süreté, my se zaměříme na hledisko pojištění. Majitelem autobusu je nejmenovaná cestovní kancelář, jejich motivace je pak jasná, chtějí, aby někdo uhradil škodu, která vznikla na samotném autobuse. Navíc ihned po události proběhl na dvě fáze náhradní převoz cestujících zpět do ČR, cestovní kanceláři vznikly tak další vícenáklady, která musela vynaložit. Tyto může samozřejmě požadovat po viníkovi.

detektiv2


 

Kdo si vytáhl Černého Petra?

Pokud by cestovní kancelář chtěla uplatnit škodu na autobusu na své pojišťovně, přichází v potaz havarijní pojištění. A tady se dostáváme k prvnímu případnému problému, otázkou je, jak bude celý útok klasifikován. Šlo o teroristický čin? Nebo kriminální? Nebo o náhodnou střelbu útočníka, který jen střílel na své zahradě a těsně minul terč? Tady je nutné nejenom nahlédnout do pojistných podmínek, ale raději si je i pečlivě přečíst.

Z havarijního pojištění by pak docela určitě nebyly hrazeny vícenáklady spojené s náhradní dopravou, pokud se do celé akce nezapojí francouzská, nebo naše vlády s nějakým druhem odškodnění, bude muset cestovní kancelář škodu uplatňovat po usvědčeném pachateli.

Další záležitost, která je spojená s podnikatelskou ztrátou cestovky je ta věc, že ihned po události byl autobuse zabaven místní policií, která jej předala na důkladnou expertní analýzu a majitelům jej zpět předají, až s ní skončí. A to může chvíli trvat. Předpokládejme, že cestovní kancelář má autobusů více, ale co kdyby měla jen jeden? A ten by byl ještě ke všemu poškozený? Došlo by k tomu, že by musela odřeknout stávající domluvené jízdy, případně pronajmout náhradní autobus, což je další vícenáklad, k tomu ušlý zisk,….

obleceni

Pokud by došlo například k vyhoření výrobní haly, může se firma pojistit na tzv. přerušení provozu, které je sjednáváno právě pro případy, kdy podnikatelský subjekt nemůže provozovat svůj byznys. Principem tohoto pojištění je náhrada finančních ztrát způsobených přerušením či omezením provozu v důsledku věcné škody. K dovysvětlení pak přidám ještě definici věcné škody, což je škoda pojištěná některým druhem majetkového pojištění (např. živelní pojištění, strojní pojištění).

Pomůže pojišťovna?

Pokud se vrátíme k našemu případu, pak střelbu z pušky těžko zahrneme mezi živelná nebezpečí (pravda, kulka letí vzduchem). Pokud by tedy cestovní kancelář byla natolik předvídatelná, že by definovala jako možné riziko útok střelce, asi by ji pojištěním nemohla nijak pokrýt. Jediné, co by ji mohlo zbýt, je pojištění právní ochrany, přes které by mohla řešit vrácení autobusu a další případné související záležitosti. Toto pojištění by ale nezahrnovalo následnou žalobu na pachatele.

Nyní se přesuňme plynule k poškozeným z autobusu. Došlo k nějakým zraněním, neproběhla zaplacená dovolená, mohou nastat trvalé následky. Případnou škodu na majetku, nebo újmu na zdraví by zákazníci uplatňovali po cestovní agentuře, s tou byli v obchodním vztahu, zaplatili si zájezd (dovolenou) a událost se stala na půdě autobusu.

Poškození by mohli újmu na zdraví případně požadovat uhradit po své pojišťovně, např. z životního pojištění. Jsme ovšem ve stejné pozici, jako u havarijního pojištění, dostáváme se k různým výlukám a výplata pak není samozřejmostí.

Nejjistějším typem pojištění pro tyto případy jsou pak cestovní pojištění, kdy už v této době plné teroristických útoků existují produkty, které tyto běžné výluky odstraňují a minimálně by došlo k ošetření na místě střelby, plus další případné pokrytí trvalých následků.

Člověka by donedávna určitě nenapadlo, že něco takového může nastat, ovšem praxe ukazuje, že střelba na český autobus v zahraničí je skutečnou realitou. Otázkou je, zda není bezpečnější zůstat doma u televize? Ale kdo ví, co se všechno může stát…



  • Přinesl Vám článek užitek?
  • ANO   NE

Máte zájem o odběr článků?